Share

The Barn:

The Barn:

Code Green was engaged to create, design and construct a Hamptons-style timber barn nestled in the crest of rolling hills and overlooking both the bushland and the crystal blue ocean. A lovely image, to be sure, but one complicated by the imposing of bush fire zoning restrictions.

 

Our team provided a complete, end-to-end solution for the clients:

 

Consultation, Design, Construction: Code Green carried out the complete package from consultation to construction. Code Green who worked closely with the clients to develop a design that was able to be built efficiently, while also minimising waste.

Design Realisation: Inventing ways in which the designs on paper can be built in reality.

Construction: Working with our team of skilled tradespeople to deliver the level of finish for which we are renowned.

Project Management: Total oversight and management of the project, completing it on time and within budget.

 

 

The project’s design brief called for the construction of a Hamptons-style timber barn nestled in the crest of rolling hills and overlooking both the bushland and the crystal blue ocean. A lovely image, to be sure, but one complicated by the imposing of bush fire zoning restrictions.

The Barn is a practical and stylish answer to a specific design challenge; a challenge of sustainable building answered by way of practical and ecologically sound materials.

We resolved this issue by cladding the barn in a revolutionary new product known as Inex; one culled from magnesium oxide and bestowed with a 1-hour fire rating, which adhered to current regulations. To further increase and exceed this one hour compliance we added vertical decking strips to cover the exposed joints.

The natural and beautiful look desired for the project was achieved through the charcoal staining of the sheets and boards with a chemical-free product; one that emulated the veneer of timber. And much like timber, the Inex shifts in tone in accordance with light and weather conditions.

The design’s rustic character was emphasised by the inclusion of external paths, along with a classic fire pit built with the aid of recycled bricks. The interior of The Barn offers a delightful study in contrasts; coming complete with an internal concrete floor that reflects an industrial effect, as softened and complimented by the presence of decorative furnishings, but still manages to be utilised for its intended purpose of storing farm equipment.

The floor was a concrete slab built over an insulated polystyrene base that provided and insulative barrier between the natural earth and the concrete slab, allowing for natural temperature balance.

The Barn as a whole was designed to reveal an isometric viewpoint, which can be seen from the rear of the property’s main dwelling; thus providing for the optimum view.

 

Project Details:

Location: Sydney
Assignment: Consultation, Design, Construction and Total Project Management
Team Size: Six
Duration: Ten weeks

 

Awards:

Winner – (BDAA) Building Designers Association of Australia – Secondary Dwellings

Winner – (BDAA) Building Designers Association of Australia – Innovative use of Product “Inex”

Winner – (MBA) Master Builders Association – Secondary Dwellings

Finalist – (BDAA) Building Designers Association of Australia – Residential Sustainable Design